Σας έχει συμβεί, να έχετε μια δύσκολη ημέρα, γεμάτη τρέξιμο και στρες. Στο μυαλό σας γυρνάει εκείνο το γλυκό που είδατε στην βιτρίνα η ακόμη και να «τσιμπήσετε» κάτι στα γρήγορα, σχεδόν σαν να θέλετε να ξεσπάσετε σε κάτι έστω για δυο λεπτά. Η ακόμη και αν είστε από αυτούς/ες που περιμένουν καρτερικά να γυρίσουν σπίτι τους για να πάρουν το μεσημεριανό τους και να πάρουν μια ανάσα. Και όλα μοιάζουν άκακα στην αρχή. ¨Έλα μωρέ μια μπαρίτσα είναι¨, συνεχίζει στο ¨έλα μια σοκολάτα είναι μόνο¨ , ένα σαντουϊτσάκι είναι μόν﨨και πάει λέγοντας.
Σύμφωνα λοιπόν με την ιατρική μελέτη του Garvan Institute of Medical Research, στην Αυστραλία, η οποία διεξήχθη σε ζωικό μοντέλο, η συνήθεια μας αυτή εκτός από τις προβλεπόμενες θερμίδες που θα μας προσδώσει (που πολλοί μπορεί να δυσκολεύονται ήδη να αποβάλουν) θα μας ¨φορτώσουν¨ με παραπάνω βάρος! Η έρευνα κατέδειξε μια μοριακή πορεία στον εγκέφαλο, ελεγχόμενη από την ινσουλίνη, η οποία φέρνει πρόσθετο βάρος.
Σύμφωνα με τους ερευνητές ¨η έρευνα αυτή καταδεικνύει ότι οφείλουμε να είμαστε πιο συνειδητοί με το τι καταναλώνουμε ώστε να αποφύγουμε την παχυσαρκία.¨
Και αν είστε από αυτούς που στο στρες τους ¨κόβεται¨ η όρεξη, η αλήθεια είναι ότι μελέτες δείχνουν ότι πάνω από το 65% έχει αποδειχθεί ότι καταναλώνει περισσότερες τροφές σε περιόδους άγχους με την πρωτιά σε αυτές να είναι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λίπη.

Η έρευνα που διεξήχθη σε ποντίκια βοήθησε τους ερευνητές να κατανοήσουν καλύτερα την διαδικασία του στρες και το πώς δουλεύει, με την πρόληψη τροφής να ελέγχεται κυρίως από το τμήμα του εγκεφάλου που ονομάζεται υποθάλαμος, το ίδιο το άγχος ελέγχεται από την συναισθηματική πλευρά του εγκεφάλου και πιο συγκεκριμένα από το τμήμα που ονομάζεται αμυγδαλή. Οι ερευνητές παρακολουθήσαν 2 ομάδες από ποντίκια, όπου η πρώτη εκτεινόταν για μεγάλο διάστημα σε διαδικασία στρες και άγχους και η δεύτερη ζούσε σε ένα περιβάλλον μη στρεσογόνο. Η μελέτη ανάμεσα στις δύο ομάδες, παρόλο που είχαν στην διαθεσιμότητα την ίδια ακριβώς τροφή και ποσότητα, έφερε εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα, κάνοντας την πρώτη αναφερθείσα ομάδα παχύσαρκη σε αντίθεση με την δεύτερη ομάδα που διατηρούσε σταθερά επίπεδα βάρους και λίπους.
Ο λόγος που συμβαίνει αυτό όπως ανακάλυψαν οι επιστήμονες είναι ένα μόριο που ονομάζεται νευροπεπτίδιο (NPY:Neuropeptide Y) ένα μόριο που παράγεται φυσικά από τον εγκέφαλο ως απόκριση στο άγχος για να τονώσει την κατανάλωση.
Για την καλύτερη κατανόηση του NPY οι επιστήμονες προχώρησαν σε ανάλυση των νευρικών κυττάρων που την παράγουν στην αμυγδαλή και διαπίστωσαν πως υπάρχουν οι λεγόμενοι ¨υποδοχείς¨ -τουτέστιν συνδέσεις ( υπό κανονικές συνθήκες το σώμα παράγει ινσουλίνη ακριβώς μετά το γεύμα, απορροφώντας έτσι φυσικά την γλυκόζη στο αίμα και στέλνοντας το μήνυμα ότι μπορεί να σταματήσει η πρόσληψη τροφής στον υποθάλαμο). Αυτοί οι υποδοχείς σε περιπτώσεις όπου υπάρχει χρόνιο στρες, αυξάνουν τα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα (ναι μεν σε χαμηλό επίπεδο) και αν συνδυαστεί αυτό το γεγονός με μια διάτα με υψηλή θερμιδική αξία, τα επίπεδα αυτής αυξάνονται περί τις 10 φόρες πιο υψηλά φέρνοντας έτσι αποτελέσματα παχυσαρκίας.

Με λίγα λόγια τα παρατεταμένα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης στην αμυγδαλή ¨αποδυναμώνουν¨, την ινσουλίνη κάνοντας την πιο δύσκολο να ανιχνευθεί (σκεφτείτε το σαν να ψάχνετε τα κλειδιά σας σε κατάσταση απόλυτου πανικού-θα τα βρείτε αλλά πολύ πιο αργά από ότι συνήθως και θα είστε διπλά κουρασμένοι στο τέλος) και σαν φυσικό επακόλουθο αυξάνετε το NPY, άρα και περισσότερη κατανάλωση.
Και αν όλα αυτά σας ακούγονται πολύ… επιστημονικά δείτε το έτσι. Αν το Junk Food είναι μια φορά επιβλαβές για τον οργανισμό, σε περιόδους άγχους είναι 10 φορές πιο παχυντικό!

Και ενώ είναι γνωστό πως σε αρκετές ασθένειες, η ινσουλίνη και η ανισορροπία αυτής, έχει ένα μεγάλο ρόλο, η μελέτη έδειξε πως εντέλει έχει ακόμη μεγαλύτερο σε εύρος, ρόλο από ότι είχε θεωρηθεί έως τώρα.
Οι επιστήμονες τονίζουν πως η ινσουλίνη έχει ένα σημαντικό αντίκτυπο στην λειτουργία της αμυγδαλής και πως αποδεικνύεται ότι δεν επηρεάζει μόνο τις περιφερειακές περιοχές του σώματος αλλά ρυθμίζει και τις λειτουργίες στον εγκέφαλο. Οι ίδιοι έχουν δώσει ραντεβού σε μελλοντικές έρευνες γύρω από το θέμα.
Μέχρι τότε εμείς σας συμβουλεύουμε να προσέχετε ένα παραπάνω την διατροφή σας σε καθημερινή βάση, να ξεκουράζεστε επαρκώς και να αποφεύγετε σε περιόδους στρες αυτή την…σοκολάτα που σας φωνάζει από μακριά!